8202_04Čo je to záchytná vaňa?
Záchytná vaňa, ako už názov napovedá, je vaňa, ktorá slúži pre zachytenie prípadných únikov kvapalín z obalov uskladnených na záchytnej vani. Vane sú vyrábané z rôznych materiálov a je tak dôležité si dopredu overiť aký materiál odoláva nebezpečným kvapalinám plánovaným na uskladnenie. Žiadny obal nevydrží večne alebo môže dôjsť k jeho poškodeniu, a preto je dôležité, aby takýto obal bol postavený práve na záchytnú vaňu.
Potrebujem záchytnú vaňu?
Záchytné vane nielen, že šetria vaše financie, ale predovšetkým tiež životné prostredie, pretože uniknutá látka zostáva vo vnútri vane a ide tak o dôležitú súčasť vybavenia. Vane získali tiež oporu v našej legislatíve. Konkrétne hovoríme napríklad o Zákone o vodách č. 364/2004 Zb. a vyhláške Ministerstva životného prostredia č. 96/2004 Z.z. v znení neskorších predpisov. Vďaka tejto legislatíve tak musí byť záchytná vaňa súčasťou skladovanie nebezpečných alebo vodu ohrozujúcich kvapalín.
Modulárne záchytné vane
Ako už bolo napísané, vane sú vyrábané z rôznych materiálov. Materiál ale nie je jediné kritérium. Dôležitá je tiež veľkosť, objem, ale tiež celková nosnosť. Modulárne záchytné vane sú vyrobené z vysoko kvalitného polyetylénu a boli navrhnuté s modulárnymi roštami, pričom vychádzajú z presných rozmerov 200 l sudov. Je tak možné použiť vaňu bez roštu a sudy na vaňu uskladniť priamo na palete. Alebo možno záchytnú vaňu vybaviť plastovým alebo oceľovým roštom a sudy skladovať priamo na roštoch. Možno tak efektívne využiť úložný priestor a rozšíriť oblasť bezpečnosti pri skladovaní podľa svojich potrieb. Aby bolo skladovanie ešte jednoduchšie sú ponúkané dva typy vaní. Jedno vyhotovenie vychádzajúce z rozmerov najpoužívanejších europaliet alebo prevedenie vychádzajúce z priemyselných paliet 1 200 x 1 200 mm.

8199_018199_028200_018201_02

Ako vybrať záchytnú vaňu?

Pri výbere záchytnej vane dbajte na to, aby bol výrobný materiál vane odolný skladovaným kvapalinám. V takom prípade sa odporúča kontaktovať výrobcu skladovanej kvapaliny. Ďalším kritériom výberu je objem záchytnej vane. Objem vane nesmie byť nižší ako objem jednotlivého obalu. Pokiaľ je potrebné uskladniť dva sudy s objemom 200 l musí byť záchytný objem vane minimálne 200 l. Celkové množstvo uskladnených kvapalín potom nesmie prekročiť 10-násobok záchytného objemu. Je dôležité tiež zohľadniť fakt, že odkryté záchytné vane sa používajú iba vo vnútorných priestoroch.

8202_018202_028203_018204_02

Záchytné vane každého druhu8200_03

Mimo novinky v podobe plastových modulárnych záchytných vaní u nás nájdete tiež oceľové, sklolaminátové a ďalšie plastové prevedenia. Ponúkame ako záchytné vane malého objemu, tak aj veľkoobjemové prevedenia, mobilné aj uzavreté modely. Záchytné vane umožňujú ekologické skladovanie vodu znečisťujúcich látok a predstavujú tak riešenie pre jedno z najdôležitejších tém budúcnost. Sú preto dôležité pre ochranu životného prostredia v každej spoločnosti.

V prípade záujmu neváhajte kontaktovať naše obchodné oddelenie:

e-mail: meva.sk@meva.eu 

tel.: +421 58 732 74 83

Viac na www.meva.sk