Záhradkárčenie je vášeň, proti ktorej sa nedá bojovať. Ak si vás raz podmaní, nadobro jej podľahnete. S jarou prichádza nutkavá potreba vybehnúť von, cítiť pod rukami hlinu, voňať zem, plánovať a vynovovať. Pripravili sme pre vás niekoľko cenných rád, s ktorými si toto svoje hobby užijete ešte intenzívnejšie.
Foto: shutterstock.com
V prvom rade je nevyhnutné poupratovať záhradu po zime. Preč s opadanými konármi a starým lístím.
Na prepravu nepotrebnej zeminy či starého opadaného ovocia je ideálny vozík na kolieskach. Odstráňte ho, aby zbytočne nebránilo rastu nových výhonkov.
Tiež je potrebné postarať sa o zeleninu, ktorá ostala v zemi. Okopte cesnak i cibuľu, dosaďte prázdne miesta pri prezimovanom šaláte - ideálne je využiť tunelový kryt na rýchlenie rastlín.
Všetko má svoj čas
Nesnažte sa však predbehnúť čas a pustiť sa do výsadby príliš skoro. Prízemné mrazy vás môžu prekvapiť nielen v apríli, ale pokojne i v máji, a prílišná snaha sa vám tak môže vypomstiť. Prípadné sadenice ochraňujte pred chladom slamou či konárikmi z ihličnanov.
Ak ste ešte nestihli pravidelný rez ovocných stromov, máte poslednú možnosť. Ideálne by sa mali rezať ešte pred pučaním, no apríl je posledný možný termín ich úpravy, rovnako ako čas vhodný na postrek proti chorobám.
Aktuálne je vhodný termín na hnojenie. Pokiaľ máte vyriešenú vnútornú dilemu, či hnojiť vlastným substrátom, alebo kupovaným, hor sa do práce. Všetko má svoje pre i proti, no špeciálne substráty určené na výsev obsahujú množstvo nevyhnutných látok ako vyzretý kompost, rašelinu, drevené vlákna i piesok. Tiež v nich neobjavíte zárodky chorôb a škodcov, čo je naozaj obrovské plus.
Nezanedbávajte čistotu náradia a pestovateľských nádob
Aj tak je však nevyhnutné dodržať pomerne podceňované pravidlo používania dôkladne vyčisteného, prípadne vynoveného náradia a pestovateľských nádobiek.
Odborníci odporúčajú rýle i motyky vydezinfikovať octovým roztokom, prípadne použiť saponát.
Myslite na to, že väčšina zeleniny potrebuje na klíčenie teplotu nad 20 °C. Aktuálne však už máme jar v záhrade a i napriek kolísavému počasiu vysievame priamo do fóliovníka, skleníka, prípadne pareniska.
Foto: shutterstock.com
Priamy výsev bez predpestovania v interiéri vyhovuje reďkovkám, mrkve, hrachu, špenátu či kôpru. Jedine teplomilné druhy zeleniny ako paradajky, papriky, stopkový zeler a baklažán vysievame radšej v domácom prostredí. K dispozícii je množstvo sadbovačov, ktoré sú zároveň veľmi vkusné. Dodržiavajte správnu hĺbku výsadby. Pozor na zabezpečovanie dostatočnej vlahy.
Nie je vhodné preháňať to, aby nedošlo k hnitiu či vyplaveniu semien. Vo vnútri je super použiť fóliu, ktorá pomôže zabraňovať vysychaniu.
Dobrá rada – riadky je ideálne každý rok presúvať.
Foto: shutterstock.com
Pri vysádzaní nešliapeme priamo na zem, ale na dosku, aby nedošlo k vzniku stôp a hromadeniu vody v nich.